Brexit Propaganda

Κάθε φορά που περνάω τη γέφυρα “Χαρίλαος Τρικούπης” ή όπως την ξέρουμε όλοι “Ρίο-Αντίρριο” στην Πάτρα, μου έρχεται στο μυαλό το φυλλάδιο που άφησαν κάποιοι υποστηρικτές του brexit στην πόρτα μου λίγο πριν το δημοψήφισμα.

Αντίστοιχα, όποτε πέφτω σε μικρή ή μεγάλη λακούβα με το αυτοκίνητο σε βρετανικούς δρόμους η ίδια εικόνα του φυλλαδίου εμφανίζεται μπροστά μου.

Όταν είδα το φυλλάδιο μπροστά στην πόρτα μου συνειδητοποίησα πως το δημοψήφισμα ήταν τελειωμένη υπόθεση. Η έξοδος θα ήταν θέμα χρόνου.

Το συναίσθημα που έβγαινε από μέσα μου ήταν ανάλογο της αντίθεσης των φωτογραφιών. Το μήνυμα ήταν τόσο ισχυρό που ένιωσα πολύ άσχημα… Μεγάλη απογοήτευση και αδικία…

Από τη μία, σαν Έλληνας αισθάνθηκα ότι δεν μου αξίζει ένα τέτοιο τεχνολογικό θαύμα γιατί πολύ απλά δεν θα μπορούσε η χώρα μου στη φάση που βρίσκεται τα τελευταία 30 χρόνια να το στηρίξει οικονομικά. Συνεπώς, οι ξένοι θα έβαλαν (πάλι) το χέρι στην τσέπη για να μας βοηθήσουν.

Από την άλλη, σαν κάτοικος Αγγλίας, γιατί οι φόροι που πληρώνω να μην πηγαίνουν στην αναβάθμιση των υποδομών του χρησιμοποιώ στην καθημερινότητά μου; Και αντ’αυτού να πηγαίνουν για γέφυρες στην Ελλάδα, που όλο και κάποια λαμογιά θα γίνεται, εξ’ου και η πτώχευση. Μεγάλη αδικία.

Αυτές οι σκέψεις ελάχιστων δευτερολέπτων της ώρας, μπροστά στην πόρτα απ’όπου έχω μόλις σηκώσει το φυλλάδιο, επηρεασμένες από την συναισθηματική φόρτιση που προκάλεσαν οι φωτογραφίες, ήταν ό,τι χρειαζόμουν για να πάρω την απόφαση: Take Back Control.

Και αυτός ακριβώς είναι ο τρόπος που οι περισσότεροι από εμάς σκέφτονται και ψηφίζουν.

Κανείς δεν κάθεται να αναλύσει διεξοδικά και ορθολογιστικά όλες τις παραμέτρους. Τα αποτελέσματα εκλογών, δημοψηφισμάτων ακόμα και του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision είναι έρμαια των παθών και των πρόσκαιρων συναισθημάτων μας. Ακόμα και της Cambridge Analytica!

Αντίστοιχο φυλλάδιο της άλλης πλευράς ποτέ δεν έπεσε στα χέρια μου. Δεν υπήρξε ποτέ σοβαρός αντίλογος. Ή για να το πούμε πιο σωστά, ο αντίλογος ήταν πολύ σοβαρός και ορθολογικός για να πέσει στο επίπεδο παρόμοιων φυλλαδίων. Δεν ήταν δηλαδή λαϊκίστικος.

Και φυσικά ποτέ δεν θα έκανα τέτοιου είδους συλλογισμούς και συνειρμούς αν δεν έφτανε το φυλλάδιο αυτό του Brexit στην πόρτα μου.

Υποτιμήθηκαν οι λαϊκιστές πολιτικοί και οι λαϊκίστικες πρακτικές τους, διότι θεωρήθηκε αδιανόητο ένα Brexit.

Και είναι αδιανόητο διότι πάει ενάντια στη λογική. Αν βάλουμε κάτω τα υπέρ και τα κατά και τα ζυγίσουμε χωρίς συναισθηματική φόρτιση, εντός όμως του κοινού ιστορικού, πολιτικού, κοινωνικού και οικονομικού πλαισίου της Ευρώπης, θεωρώ ότι το Brexit δεν θα είχε ποτέ καμία τύχη.

Δυστυχώς ή ευτυχώς όμως οι άνθρωποι δεν παίρνουν αποφάσεις πάντα βάσει λογικής.

Με τον ίδιο ή παρόμοιο τρόπο υποτιμήθηκαν λαϊκιστές και επικίνδυνοι πολιτικάντηδες τύπου Αλέξη, Ντόναλντ, Νάιτζελ, Μπόρις… οι οποίοι εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο τις καταστάσεις.

Τώρα, μετά και από τη ζάλη της νίκης του λαϊκισμού η πραγματικότητα μάς πέφτει βαριά. Θα έρθει ο καιρός άραγε για να μπουν τα πράγματα στη θέση τους ελαχιστοποιώντας τις απώλειες για όλους μας;

CONTACT US

We're not in right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

© 2017-2020 SNBC Group.

or

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

or

Create Account